Slaper van de abdij van Roosenberg te Waasmunster
- Details
- Gepubliceerd: zaterdag 03 mei 2014 19:06
Info
Slaper (A° 1548) van de abdij van Roosenberg te Waasmunster (20/10/2006).
Bewerking door Honoré Rottier en Albert Truyman (†).
De Slaper is een kostbare oorkonde, een lijvig en zwaar register met de afmetingen van 37½ bij 26 cm. Het omvat 219 genummerde folios in prachtig handschrift, waarvan ongeveer 195 van mooi blank perkament. Later zijn daar nog een dertigtal folios van papier aan toegevoegd. Het lijvig en zwaar register telt dus ongeveer 440 paginas.
Er staan in vermeld alle eigendommen, renten en tienden die het klooster in bezit had in de tegenwoordige provincie Oost-Vlaanderen, namelijk te Elversele, Tielrode, Sint-Niklaas, Nieuwkerke, Belsele, Sinaai, Lokeren, Daknam, Eksaarde, Moerbeke, Stekene, Sint-Pauwels, Vrasene, Beveren, Melsele, Zwijndrecht, Verrebroek, Haasdonk, Kruibeke, Basel, Rupelmonde, Temse, Moerzeke, Hamme, Zele, Kalcken, Aalst, Oordeghem, Gent, Merkeghem; en in het tegenwoordige Zeeuws-Vlaanderen, namelijk te Axel, Beoostenblije, Hulst, SerPauwelspolder en Saeftinghe. De honderden stukken grond worden elk aangeduid met hun oppervakte, de goederen die het afbakenen, de namen van de leenmannen of pachters en de vierschaar waar het 'te wette gaet...'. De beschrijving der tienden is zeer uitgebreid en beslaat voor elke parochie waar grondeigendom van Roosenberg lag verschillende folios.
Honoré Rottier en Albert Truyman hebben de Slaper van de abdij Roosenberg folio voor folio gefotografeerd. Nadien werd een namenindex opgesteld die het mogelijk maakt de betreffende pagina van het goed leesbare handschrift te openen en daar de betreffende namen te traceren.
U vindt deze publicatie terug op onze PRO-GEN-publicatie.